PrijavaOb mednarodnem dnevu knjige za otroke

Knjiga je še vedno vir domišljije, navdiha, osrečujočih in zastrašujočih pogledov najmlajših … Tu mislim predvsem na slikanice, ki so most med otroškostjo v najžlahtnejšem pomenu te besede in včasih kruto resničnostjo.

 

Vsak dan se srečujem z mladimi, osnovnošolskimi otroki …

Kot zaposlena na mestu šolske knjižničarke z veseljem ugotavljam, da imajo otroci knjige še vedno radi.

Tisti najmlajši pa mi večkrat privabijo nasmeh na obraz, ko kar tako, med prosto uro, ali pa za uro pravljic pridejo v knjižnico in si sami zbirajo ali pa listajo po slikanicah in jih glasno komentirajo.

 

Zdaj jim je pomembno, da je knjiga »strašna«, potem, da je »smešna«, …

Kako globoko in trdno so prepričani v obstoj pravljic! Zdi se mi nepošteno, da bi jim to »vzeli« samo zato, da bi zadostili učnemu načrtu, ki predvideva, da ob koncu šol. leta otrok ve, da je to samo pravljica. Še prehitro bo izvedel, da je to, žal, samo pravljica!

Ko pridejo prvošolčki prvič v šolsko knjižnico, jih je kar malo strah ob pogledu na veliko število knjig, gledajo jih z radovednostjo in spoštovanjem.

Ob knjigi se otroku odpira nov svet, širijo se obzorja in znanja. Opažam pa, da z odraščanjem zanimanje za knjigo upada. Kljub temu pa je pomembno, da je prvi stik s knjigo »lep«, saj je od tega odvisno tudi nadaljnje zanimanje zanjo. K temu v šoli pripomoreta tudi obvezno domače branje in tradicionalna bralna značka. Morda bi na tem mestu omenila pomembnost primernega izbora knjig …

Ob knjigi si otrok širi domišljijo, ki vodi v širjenje oz. bogatenje besednega zaklada. Ta pa je v vsakdanjem življenju, ob vse večji natrpanosti z novostmi, v govornem stiku zelo pomemben.

V dobi računalnikov in vse hitrejšega tempa, nam za knjigo nekako zmanjkuje časa. Namesto knjige prevzema vlogo »vzgojitelja« računalnik. Vse več otrok si išče vsebino knjige, ki je zahtevana za domače branje, na spletu. Da jim ni treba brati! Vendar iz gole vsebine ne more povezati svojih in pisateljevih miselnih svetov. To lahko naredi le v stiku s knjigo, ko spoznava slog in način avtorjevega pisanja. Tako »raste« na vseh področjih.

Pustimo otrokom otroštvo! Tudi s pomočjo knjig, ki širijo otrokov pogled na svet in ga bogatijo.

 

Mednarodnega dne knjig za otroke se spominjamo na dan rojstva velikega pravljičarja Hansa Christiana ANDERSENA

 

Zadnjič posodobljeno (Četrtek, 02 April 2015 08:40)