PrijavaZgodovina šole

Poučevanje na Colu se je začelo že pred letom 1850. Prvi učitelji so bili domačini, prvi znani učitelj pa je bil Petrič s Kovka. Leta 1873 je Col dobil prvo pravo šolsko zgradbo. Do priključitve Primorske k Italiji so na Colu službovali številni učitelji, med njimi tudi oče Dragotina Ketteja. Po koncu 1. svetovne vojne so italijanske oblasti še kratek čas pustile v šolah slovenske učitelje, kmalu pa so jih odpustili in na njihovo mesto so prišli italijanski učitelji. Prvi italijanski učitelj je bil s Sicilije. Zaradi hitrejšega in lažjega poučevanja so po manjših krajih (Gozd, Sanabor, Hrušica…) ustanovili enorazrednice. 

Po razpadu Italije (med 2. svetovno vojno) je bilo šolsko poslopje požgano in delno porušeno. S poukom se je po 2. svetovni vojni začelo 1. 10. 1945, v prostorih gostilne pri Lokvarju. Leta 1946 je gradbeno podjetje Primorje, s pomočjo prostovoljnega dela domačinov, obnovilo šolsko poslopje.  V tej zgradbi se je pouk odvijal do leta 1985, ko so jo temeljito obnovili, dozidan je bil tudi prizidek, ki pa prostorske stiske ni rešil.

Leta 2002 je bila šola spet obnovljena, preurejena in dozidana. Glavni investitor je bila občina Ajdovščina, arhitekt je bil Vladimir Slamič, gradilo pa jo je gradbeno podjetje Primorje.

Leta 2003 je bila poleg šole zgrajena tudi šolska telovadnica.

 

Osnovna šola Col ima eno podružnico, in sicer šolo v Podkraju, ki je v šolskem letu 1965/66 prišla pod okrilje colske šole.