PrijavaTuristična naloga

naslovnica1V šolskem letu 2014/15 sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo razpisala 29. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema letošnjega festivala je bila Zgodbe turizma. Članice turističnega krožka smo predstavile zgodbe vaškega posebneža Antona Smrdela. Naša naloga ima naslov Nekoč je živel Anton Smrdel Lepodišec …

Pripravile smo enodnevni izlet po treh vasicah v bližini Cola: Sanaboru, Beli in Podkraju. Med ogledom vasic spoznamo turistične zanimivosti – naravno in kulturno dediščino, pa tudi Smrdetove zgodbe. Smrde je bil po poklicu cestar, v prostem času pa pleskar, tako da je poznal skoraj vsako hišo po vseh vasicah okoli Cola. V našem programu bomo spoznali tiste najbolj zanimive, ki so se ohranile do današnjih dni. Da ne bi bili na poti lačni, je predviden še postanek pri dveh kmetijah, in sicer pri Vrhovcevih v Sanaboru in pri Mik'ževih v Podkraju.

Da bo naš program bolj zanimiv za mlajše obiskovalce, smo v program poleg Smrdetovih zgodb vključile še zgodbe o skrivnostni kači, imenovani brlišk. V vasici Podkraj se bomo peš povzpeli do cerkvice Sv. Duha. Tam so v preteklosti domačini večkrat videli neko čudno žival, ki je najbolj spominjala na kačo. Upamo, da bomo med pohodom do Sv. Duha to kačo videli tudi mi.  

Na naši poti iz Sanabora, prek Bele in Podkraja do Sv. Duha bomo spoznavali naravne zanimivosti, zgodovino, ljudsko izročilo – zgodbe, anekdote, narečne izraze in se na zabaven način veliko naučili.

Program bodo učenke predstavile na turistični tržnici v Mercator centru v Kopru, nalogo pa si lahko preberete na spodnji povezavi.  

Nekoč je živel Anton Smrdel Lepodišec …

bannerZT1marecvabiloZT koper

Zadnjič posodobljeno (Petek, 06 Marec 2015 20:21)