PrijavaShema šolskega sadja in zelenjave

Shema šolskega sadja

sadjeKer se na šoli zavedamo pomena uživanja sadja in zelenjave in ker je bil projekt »Shema šolskega sadja in zelenjave« v preteklem letu dobro sprejet, smo se v šolskem letu 2014/15 ponovno vključili vanj.

Namen ukrepa je:

      -ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave,

      -omejiti naraščanje trenda povečanja telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih,

      -navajati učence na uživanje sadja in zelenjave.

 

Razdeljevanje:

tedensko razdeljevanje sadja in zelenjave, in sicer ob sredah po drugi šolski uri (25 do 30 X v šolskem letu), za 1. In 2. triado v razredih, za 3. triado v razdeljevalnem kotičku v prvem nadstropju,

- izbiramo lahko med naslednjimi vrstami sadja in zelenjave:

SADJE: jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, melone, lubenice, mandarine, jagode, borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, žižole, orehi, lešniki, suho sadje: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje.

ZELENJAVA: paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, paprika, rdeča redkvica, bučke, šparglji, cvetača, zelena (stebelna), komarček, repa, kislo zelje in kisla repa,

-izmed naštetih vrst sadja in zelenjave bo šola v okviru svojih možnosti in možnosti trga iskala dobavitelje, ki ponujajo sezonsko pridelano sadje in zelenjavo slovenskega porekla.

Spremljevalne dejavnosti:

-anketiranje učencev 4., 6. in 8. razreda ob začetku in ob koncu šolskega leta (spletni vprašalnik - Inštitut za varovanje zdravja RS),

-informiranje na oglasnih panojih in na šolski spletni strani,

-poudarek pomena uživanja sadja in zelenjave pri rednem pouku, razrednih urah, ND, TD,

-izdelava plakatov in drugih izdelkov na temo sadja in zelenjave,

-povezovanje s pridelovalci sadja in zelenjave,

-Tradicionalni slovenski zajtrk – naravoslovni dan za vse učence šole.

Glavni cilj vseh aktivnosti je povečati priljubljenost sadja in zelenjave ter poudarjati pomen rednega uživanja sadja in zelenjave za zdravje.

Več informacij o SŠSZ najdete na spletni strani

http://www.shemasolskegasadja.si/ .

 

Zadnjič posodobljeno (Ponedeljek, 01 September 2014 15:50)

 

Shema šolskega sadja se je lepo prijela

Začetne težave z nabavljanjem in razdeljevanjem sadja smo uspešno rešili. V mesecu oktobru smo učencem štirikrat razdelili sadje. Začeli smo z grozdjem, nadaljevali s hruškami in jabolki. Razdeljujemo v »sadnem kotičku« v prvem nadstropju. Kotiček tedensko dopolnjujemo s plakati, ki opisujejo in predstavljajo izbrano sadje, ter z likovnimi izdelki učencev. Učenci so z akcijo zadovoljni, saj komaj čakajo srede, ko jih na hodniku že čaka novo sadje. Da je res tako, pričajo priložene fotografije.

sadjesadjesadjesadjesadjesadje

Zadnjič posodobljeno (Petek, 15 November 2013 17:53)

 

Shema šolskega sadja in zelenjave

shemaV šolskem letu 2013/14 smo se vključili v izvajanje Sheme šolskega sadja, ki je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave.

Prehrana vsakega posameznika mora biti uravnotežena, k čemur prispeva tudi uživanje sadja in zelenjave. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave. Neustrezno prehranjevanje že v otroški in mladostniški dobi predstavlja tveganje za nastanek nekaterih bolezni, kot so diabetes tipa II., srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

sadjesadjesadje

 

Namen ukrepa je:

 • povečati porabo sadja in zelenjave;
 • omejiti naraščanje prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki posledično povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa;
 • učencem privzgojiti navade zdravega načina prehranjevanja, kar tudi že izvajamo s pripravo jedilnikov za šolske obroke hrane.

 

V ta namen Evropska unija državam članicam namenja določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in sveže zelenjave učencem.

Poseben poudarek daje spremljevalnim in izobraževalnim ter promocijskim aktivnostim.

 

Kako bo potekala Shema šolskega sadja na naši šoli

 • Pripravili smo načrt razdeljevanja sadja in zelenjave. Odločili smo se za tedensko razdeljevanje ob sredah. Učencem bomo poleg redne šolske prehrane ponudili jabolka, hruške, orehe, lešnike, mandarine, jagode, grozdje.
 • Na predmetni stopnji bodo sadje in zelenjavo učenci dobili kot dodatni obrok v odmoru v sadnem kotičku, od 1. do 5. razreda pa po razredih.

 

Spremljevalne aktivnosti:

 • Učenci so izdelali plakat, katerega namen je obveščanje javnosti, da je šola vključena v EU-sheme šolskega sadja. Obešen je v jedilnici šole.
 • Učenci 4., 6. in 8. razreda bodo na začetku in ob koncu šolskega leta izpolnili spletni vprašalnik o uživanju sadja in zelenjave.
 • Izdelovali bomo plakate, risbe in druge likovne izdelke na temo sadja in zelenjave.
 • Izvedli bomo naravoslovne dneve na temo zdrave prehrane.
 • Pri razrednih urah se bomo pogovarjali o pomenu rednega uživanja sadja in zelenjave za naše zdravje.
 • Informirali bomo javnost o aktivnostih na spletni strani šole.

 

Zadnjič posodobljeno (Četrtek, 10 Oktober 2013 08:37)

 

Tetka jesen

V začetku prvega tedna jeseni je učence 1. triade na Colu obiskala »Tetka Jesen«. Prepričati se je hotela, če vsi vedo, da je nastopil »njen čarobni čas barv in pridelkov«. Otroke je vprašala o značilnostih jeseni. Postavila jim je kar nekaj ugank in jim prebrala pravljico o miški v jabolku. Otroci so bili veseli njenega obiska in pravilno odgovarjali na vprašanja. Dobrote v njeni košari, pa so pričale o letošnji bogati letini. Sadja pa bodo v letošnjem šolskem letu v še večji meri deležni učenci naše šole, saj smo se vključili v vseslovenski projekt »Shema šolskega sadja in zelenjave.«

Pri likovni umetnosti pa so oblikovali sadje iz plastelina.

jesentetka jesentetka jesentetka jesen

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 27 November 2013 12:25)